A földimogyoróvaj az amerikaiak nagy kedvence, évente nagyjából másfél kilónyit esznek meg belőle. Az ottani gyerekek szinte a mogyoróvajas-gyümölcszselés (lekváros) kenyéren nőnek fel, ezt eszik reggelire vagy viszik az iskolába. Mi magyarok a földimogyorót sósan fogyasztjuk inkább, ropogtatni valónak, ezért nekünk szokatlan az enyhén sós ízű krém süteményekben vagy kenyérre kenve. Viszont mindenképp érdemes kipróbálni, nagyon rá
lehet kattanni az ízére, igaz nálunk ez csak a süteményeknél érvényes, kenyérre
kenve vagy csak úgy kanalazgatni az üvegből……azt azért nem, ott még nem
tartunk.
A mogyoróvajnak két fajtája van, a krémes smooth és
az enyhén darabos crunchy. Ízlés kérdése, hogy kinek melyik ízlik jobban és
melyikkel készíti el akár az alábbi sütit is.
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
10 dkg barna cukor
10 dkg mogyoróvaj
10 dkg puha vaj
2 tojássárgája
1 kk.
szódabikarbóna
A lisztet,
szódabikarbónát és a cukrot összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a
mogyoróvajat és a tojások sárgáját valamint a nagyon puha vajat. Az egészet
összedolgozzuk. Az így kapott tésztából dió nagyságú gombócokat formálunk és
sütőpapírral fedett sütőlemezre rakosgatjuk őket egymástól néhány cm
távolságra. A tetejüket egy villával mindet lelapítjuk.
170 fokra
előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk a kekszeket
a sütőlemezen teljesen kihűlni, mert melegen még nagyon puhák. Ha kihűltek,
rakjuk fémdobozba, így hetekig eltartható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése