2013. május 29., szerda

Mogyoróvajas keksz (peanut butter cookie)



A földimogyoróvaj az amerikaiak nagy kedvence, évente nagyjából másfél kilónyit esznek meg belőle. Az ottani gyerekek szinte a mogyoróvajas-gyümölcszselés (lekváros) kenyéren nőnek fel, ezt eszik reggelire vagy viszik az iskolába. Mi magyarok a földimogyorót sósan fogyasztjuk inkább, ropogtatni valónak, ezért nekünk szokatlan az enyhén sós ízű krém süteményekben vagy kenyérre kenve. Viszont mindenképp érdemes kipróbálni, nagyon rá lehet kattanni az ízére, igaz nálunk ez csak a süteményeknél érvényes, kenyérre kenve vagy csak úgy kanalazgatni az üvegből……azt azért nem, ott még nem tartunk. 

A mogyoróvajnak két fajtája van, a krémes smooth és az enyhén darabos crunchy. Ízlés kérdése, hogy kinek melyik ízlik jobban és melyikkel készíti el akár az alábbi sütit is.

A keksz receptjét Stahl Judit könyvéből vettem, én csak megdupláztam a hozzávalókat.

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
10 dkg barna cukor
10 dkg mogyoróvaj
10 dkg puha vaj
2 tojássárgája
1 kk. szódabikarbóna

A lisztet, szódabikarbónát és a cukrot összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a mogyoróvajat és a tojások sárgáját valamint a nagyon puha vajat. Az egészet összedolgozzuk. Az így kapott tésztából dió nagyságú gombócokat formálunk és sütőpapírral fedett sütőlemezre rakosgatjuk őket egymástól néhány cm távolságra. A tetejüket egy villával mindet lelapítjuk.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk a kekszeket a sütőlemezen teljesen kihűlni, mert melegen még nagyon puhák. Ha kihűltek, rakjuk fémdobozba, így hetekig eltartható.

Fogyaszthatjuk teával, tejjel, gyümölcslével vagy akár csak magában. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése