2013. május 31., péntek

Shortbread (skót vajas keksz)


A legismertebb sütemények közé tartozik a skót vajas keksz a shortbread. Elkészítése nem bonyolult, mindössze az arányokra kell figyelni. Három részből áll a tésztája, lisztből, vajból és cukorból. A magas vajtartalomnak és a kukoricalisztnek köszönhetően lesz finom, omlós az állaga. A recept alapját Nigella oldalán olvastam.

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
10 dkg kukoricaliszt
20 dkg vaj
10 gkg porcukor
½ tk. vaníliaaroma

A kétféle lisztet keverjük el a porcukorral és az olvasztott vajjal. Gyúrjuk össze gombóccá a tésztát és egy fél órára tegyük be a hűtőbe pihenni. Enyhén porcukros felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 0,5-1 cm vastagságúra és pogácsaszaggatóval vagy bármilyen más kiszúró formával szaggassuk ki a kekszeket. A tésztát lehetőleg hidegen nyújtsuk és formázzuk, így könnyebb vele dolgozni.
A kekszeket helyezzük sütőpapírral fedett sütőlapra és 170 fokos előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük készre.


Általában tea vagy kávé mellé kínálják, de csak magában is nagyon finom. Fémdobozban hetekig is eláll, már ha marad addig belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése