A legismertebb
sütemények közé tartozik a skót vajas keksz a shortbread. Elkészítése nem
bonyolult, mindössze az arányokra kell figyelni. Három részből áll a tésztája,
lisztből, vajból és cukorból. A magas vajtartalomnak és a kukoricalisztnek köszönhetően
lesz finom, omlós az állaga. A recept alapját Nigella oldalán olvastam.
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
10 dkg kukoricaliszt
20 dkg vaj
10 gkg porcukor
½ tk. vaníliaaroma
A kétféle lisztet
keverjük el a porcukorral és az olvasztott vajjal. Gyúrjuk össze gombóccá a
tésztát és egy fél órára tegyük be a hűtőbe pihenni. Enyhén porcukros felületen
nyújtsuk ki a tésztát kb. 0,5-1 cm vastagságúra és pogácsaszaggatóval vagy
bármilyen más kiszúró formával szaggassuk ki a kekszeket. A tésztát lehetőleg
hidegen nyújtsuk és formázzuk, így könnyebb vele dolgozni.
A kekszeket
helyezzük sütőpapírral fedett sütőlapra és 170 fokos előmelegített sütőben
12-15 perc alatt süssük készre.
Általában tea vagy
kávé mellé kínálják, de csak magában is nagyon finom. Fémdobozban hetekig is
eláll, már ha marad addig belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése